Oktober 2016: Het weer zien met FG en de oogst van 2016

In het weekend van 08 oktober 2016 zijn we met een klein gezelschap naar een klein dorpje genaamd Sermiers ten zuiden van Reims (de hoofdstad van Champagne) afgereisd. Dit omdat wij wederom op zoek gingen naar nieuwe champagnes voor ons assortiment.

De eerste afspraak hadden wij met het champagnehuiss Froment Griffon. Voor ons geen onbekende meer inmiddels. Dit door zijn kwalitatieve champagnes die de laatste paar jaren diverse prijzen hebben gewonnen. Afgelopen jaar hebben de Privilège en de Grand Reserve op de International Wine & Spirit Competition in Londen zilver en brons gewonnen. De Rosé en Brut Tradition hebben wederom een gouden prijs gewonnen op de Deutsche Wein Marketing in Berlijn. Hier door zal Froment Griffon ook zeker nog een tijd in onze collectie blijven.

Tijdens het gesprek met Marie (mede eigenaresse) kregen wij te horen dat dit jaar (2016) geen goed jaar is geweest voor de druiven. In de maanden mei en juni hebben ze nog last van vorst gehad en vooral veel regen. In de maanden augustus en september is het weer bijzonder warm geweest met een continu dagtemperatuur van 30 tot 35 graden. Dit ging uiteraard gepaard met veel zon. De oogst is dit jaar dan ook 20% lager uitgevallen ten opzichte van de voorgaande jaren. Echter wist zij te vertellen dat de zuidelijke champagnehuizen een erg slechte oogst hebben. De opbrengst van hun oogst is ongeveer 80% lager dan normaal.

Nadat wij een leuk en goed gesprek hebben gehad gingen wij diverse champagnes proeven om toch te weten of de smaken bij ons in het assortiment passen en of ze nog een bijzondere chamapgne hebben. Een bijzondere champange zijn we dan ook tegen gekomen. Zo liet Marie ons een champagne proeven van 12 jaar oud. Dit is de Brut Vindemia 2004. Deze champagne heeft een volle, complexe smaak met o.a. truffel, mokka en gedroogd fruit, maar ondanks dat is deze champagne toch nog fris.

Het volgende champagnehuis waar wij naar toe zijn geweest was Allouchery-Perseval. Dit champagnehuis bevindt zich in het dorpje Ecueil. Dit dorpje ligt iets ten westen van Reims. Ook dit is een klein champagnehuis met een kleine oplage van slechts 60.000 flessen op jaarbasis. Ook dit champagnehuis heeft met zijn champagne Brut een gouden prijs gewonnen op de International  Wine & Spirit Competition in Londen. Deze Brut champagne heeft 20 maanden rijping gehad om deze goede kwaliteit en smaak te krijgen. Dit was dan ook de champagne waar we voor kwamen. Uiteraard hebben wij ook de andere champagnes van Allouchery-Perseval geproefd. Wij zijn er nog niet uit of dit champagnehuis wordt opgenomen in onze assortiment. Wij zullen dit later nog laten weten.

Top